Basispakket zorgverzekering

Vanaf je 18e ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De prijs en inhoud verschillen per zorgverzekeraar en kunnen bovendien ieder jaar veranderen. Je kunt kiezen voor een naturapolis en een restitutiepolis. Met een naturapolis kun je naar zorgverleners gaan waarmee de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt over welke zorg verleend wordt tegen welke prijs. Je kunt met een naturapolis niet terecht bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Met een restitutiepolis kun je naar elke zorgverlener van jouw voorkeur gaan, dus je kunt dan ook naar zorgverleners gaan waarmee de zorgverzekeraar geen afspraken heeft gemaakt.

Inhoud basispakket zorgverzekering

De inhoud van het basispakket wordt bepaald door de overheid. Hieronder een overzicht met enkele vormen van zorg die momenteel in het basispakket zitten. Let erop dat voor sommige zorg wel eerst nog eigen risico betaald moet worden.

  • Huisartsenzorg
  • Behandeling en verblijf in het ziekenhuis
  • Geneesmiddelen
  • Psychologische hulp
  • Verloskundige zorg en kraamzorg

Op de website van het Zorginstituut staat een uitgebreider overzicht van alles wat verzekerd wordt vanuit het basispakket en onder welke voorwaarden.

Basispakket Mbo met Zorgverzekerd

Het basispakket van Zilveren Kruis met collectiviteit voor mbo-studenten heet Mbo met Zorgverzekerd. Indien je het basispakket van het Zilveren Kruis afneemt met de collectiviteit voor mbo-studenten, ontvang je op het basispakket 5% korting en krijg je recht op volledige vergoeding voor online zelfhulpmodules voor psychische klachten.

Sluit je ook een aanvullende zorg- en/of tandartsverzekering af? Op de aanvullende verzekering ontvang je tot 15% korting, afhankelijk van de aanvullende verzekering die je kiest. Ook kun je tot 15% korting krijgen op een aanvullende tandartsverzekering, afhankelijk van welke tandartsverzekering je kiest. Ook heb je mogelijk recht op extra fysiotherapiebehandelingen en op een bepaald bedrag aan vergoeding voor een slaapcursus en een cursus mindfulness.

Kijk op deze informatiepagina van het Zilveren Kruis om per aanvullende zorgverzekering te zien hoeveel extra behandelingen of extra vergoeding je krijgt.