Collectieve zorgverzekering studenten

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Als je een zorgverzekering afsluit bij een zorgverzekeraar kun je er soms ook voor kiezen om je collectief te laten verzekeren. Een collectieve zorgverzekering geldt voor een groep mensen die bijvoorbeeld hetzelfde werk hebben, dezelfde opleiding volgen of bij dezelfde vereniging zijn aangesloten. In dit artikel gaan we verder in op de betekenis van een collectieve zorgverzekering, en de mogelijkheden die er zijn voor studenten.

Voordelen collectieve zorgverzekering

De overheid heeft besloten dat de zorgverzekeraars geen korting meer mogen geven op de basisverzekering. Hierdoor komt per 1 januari 2023 de collectiviteitskorting op de basisverzekering te vervallen. Er is nog wel korting voor aanvullende verzekeringen.

Het kortingspercentage voor aanvullende zorgverzekeringen is niet gebonden aan een maximum. Het kortingspercentage op een aanvullende zorgverzekering kan soms wel oplopen tot 20%.

Bovendien krijg je vaak extra dekkingen die aansluiten op de persoonlijke behoeften van de doelgroep waarvoor de collectieve zorgverzekering is bestemd.

Let er wel op dat je altijd goed blijft kijken naar de inhoud van een pakket en de mate waarin die inhoud aansluit op jouw eigen behoeften. Je kunt je anders gemakkelijk onder- of oververzekeren, zelfs met een collectieve zorgverzekering.

Hoe sluit je een collectieve zorgverzekering af?

Vaak kun je op de website van een zorgverzekeraar kijken welke collectiviteiten zij aanbieden en je kunt daar dan ook gelijk de collectieve zorgverzekering afsluiten. Daarnaast is het soms mogelijk om via een bepaalde organisatie een collectieve verzekering af te sluiten. Voorbeelden van organisaties zijn werkgevers, open collectief, bedrijven, belangenorganisaties (zoals MBO met Zorgverzekerd en ISO/LSVb), patiƫntenverenigingen en sportverenigingen.

Collectiviteiten voor studenten

Sommige zorgverzekeraars bieden ook collectiviteiten voor mbo-, hbo- of wo-studenten. Eén van die verzekeraars is het Zilveren Kruis. Kijk hier om meer informatie te vinden over de collectiviteiten en collectiviteitskorting die zij aanbieden voor studenten en om desgewenst een collectieve studenten zorgverzekering af te sluiten. Ben je mbo-student? Dan kun je ook op deze pagina van onze website kijken om een collectieve zorgverzekering voor mbo-studenten af te sluiten.