Wat moet je doen als je 18 wordt?

Wanneer je 18 jaar wordt, zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken. Je verkrijgt namelijk bepaalde rechten, maar je bent vanaf je 18e ook zelf financieel verantwoordelijk. Vraag jij je af wat je zoal moet regelen? Lees dan verder.

Aanvragen DigiD

Belangrijk is om te zorgen dat je zo spoedig mogelijk DigiD aanvraagt. Met DigiD kun je onder meer inloggen op websites van overheidsdiensten en zorgverzekeraars, waardoor je veel zaken eenvoudig online kunt regelen. Je kunt DigiD hier aanvragen. Je zult enkele persoonlijke gegevens, waaronder je burgerservicenummer, moeten invullen om de aanvraag te voltooien. Je burgerservicenummer vind je op je identiteitskaart of paspoort. Zodra jij beschikt over DigiD, zul je nog een aantal andere belangrijke zaken moeten regelen.

Aanvragen zorgverzekering

Zodra je 18 wordt, ben je wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Je kunt dit online regelen. Je kunt zelf kiezen bij welke zorgverzekeraar jij je aansluit. Je zult maandelijks een premie moeten betalen, de hoogte van deze premie hangt af van de verzekering die je afsluit. De verzekering bestaat uit een basisverzekering en daarbij is het mogelijk om je aanvullend te laten verzekeren voor extra dekkingen. Ook geldt voor elke verzekerde een verplicht eigen risico van minstens 385 euro per jaar. Je zult dit eigen risico alleen moeten betalen als je zorg gebruikt waarvoor het eigen risico geldt.

Wat betreft het kiezen van een zorgverzekeraar kan het een goed idee zijn om een andere zorgverzekeraar te kiezen dan jouw ouders, want de kans is groot dat jullie niet dezelfde zorgbehoeften hebben. Daarnaast heb jij mogelijk bij bepaalde zorgverzekeraars recht op korting. Zo bieden sommige zorgverzekeraars speciale pakketten of collectiviteiten voor studenten.

Aanvragen zorgtoeslag

Zodra je 18 jaar wordt, is de kans groot dat jij recht hebt op zorgtoeslag. De hoogte van de zorgtoeslag zal afhangen van de hoogte van jouw inkomen. Je moet zorgtoeslag zelf aanvragen. Je kunt zorgtoeslag online aanvragen op de website van MijnToeslagen via deze link.

Aanvragen huurtoeslag

Woon jij op jezelf of ga je binnenkort op jezelf wonen? Dan heb je mogelijk recht op huurtoeslag. De hoogte van jouw huurtoeslag hangt af van onder meer jouw inkomen, de hoogte van jouw kale huur en servicekosten en van de vraag of jij een medebewoner hebt. Je kunt huurtoeslag online aanvragen via MijnToeslagen.

Aanvragen studiefinanciering

Als je op je 18e student bent, ben je verplicht om ieder jaar lesgeld te betalen voor opleidingen op mbo-, hbo- of wo-niveau en je kunt dan ook studiefinanciering aanvragen. Jij hebt mogelijk recht op een basis en/of aanvullende beurs en een studentenreisproduct. Daarnaast kun je een lening afsluiten. Je kunt studiefinanciering online aanvragen bij DUO. Je hebt DigiD nodig om bij DUO in te loggen.

Mbo-studenten kunnen recht hebben op een basisbeurs. De basisbeurs is een prestatiebeurs die maandelijks wordt uitgekeerd door de DUO. Een prestatiebeurs betekent dat jij het totaal ontvangen bedrag aan het einde van je studie niet hoeft terug te betalen indien jij je diploma binnen 10 jaar hebt behaald. De hoogte van de basisbeurs hangt af van jouw woonsituatie. Je ontvangt meer basisbeurs als uitwonende dan als thuiswonende student.

Mbo-, hbo- en wo-studenten kunnen recht hebben op een aanvullende beurs. De aanvullende beurs is ook een prestatiebeurs die maandelijks wordt uitgekeerd door de DUO. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van jouw ouder(s).

Mbo-, hbo- en wo-studenten kunnen allemaal een lening afsluiten. Een (extra) lening bij DUO moet je altijd terugbetalen, met rente. Ook als jij je diploma hebt behaald binnen 10 jaar, moet je het bedrag dat je als lening hebt afgenomen bij DUO terugbetalen. Hetzelfde geldt voor collegegeldkrediet, al kan collegegeldkrediet alleen worden aangevraagd door hbo- en wo-studenten.

Mbo-, hbo- en wo-studenten kunnen ook een studentenreisproduct aanvragen. Hiermee kun jij op werkdagen of in het weekend gratis reizen, afhankelijk van jouw voorkeur. Je hebt hiervoor wel een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Die kun je hier aanvragen.

Aangifte inkomstenbelasting

Vanaf je 18e moet je zelf aangifte inkomstenbelasting doen. Je hoeft dit alleen te doen als je inkomsten (uit bijvoorbeeld een bijbaan, fulltime baan of stage) hebt ontvangen binnen een bepaald jaar. Aangifte inkomstenbelasting kun je altijd doen aan het begin van het nieuwe jaar en die aangifte zal dan gaan over het daaraan voorafgegane jaar. Zo doe je begin 2023 aangifte over 2022.

Je kunt je aangifte in veel gevallen eenvoudig doen via de aangifte app van de Belastingdienst. Je kunt ook aangifte doen door met DigiD in te loggen op Mijn Belastingdienst via deze link.

Orgaandonatie

Vanaf je 18e kun je beslissen of jij na overlijden je organen wil doneren. Je kunt dit online regelen met DigiD via het Donorregister of volg eenvoudig deze link.

Andere rechten en mogelijkheden

  • Indien jij rijbewijs B hebt en 18 bent, mag je zelfstandig rijden.
  • Je mag hetzelfde aantal uren werken als elke andere volwassene.
  • Je kunt jouw stem uitbrengen voor de landelijke en gemeentelijke verkiezingen.
  • Je kunt zelf abonnementen en contracten afsluiten, al is het verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan om schulden te voorkomen.
  • Je kunt je inschrijven voor een huurwoning bij woningcorporaties. Het kan verstandig zijn om dit tijdig te doen, want jouw inschrijfduur kan invloed hebben op jouw kans op een huurwoning. Het is daarnaast niet mogelijk om medehuurder te worden bij de woning van jouw ouders. Als jouw ouders dus een huurwoning hebben en er overkomt hen iets, heb jij geen recht om de woning van hen over te nemen. Dit ligt uiteraard anders voor een koopwoning.
  • Je hebt geen kwalificatieplicht meer, ook als je nog geen diploma hebt. Je bent dus niet meer verplicht om naar school te gaan of te studeren.