Tandarts­verzekering

Tandartsverzekering vanaf 18 jaar

Wanneer jij 18 jaar of ouder bent, krijg je geen vergoeding meer voor tandheelkundige zorg vanuit het basiszorgpakket en ook orthodontie zit niet in het basiszorgpakket. Je kunt daarom het best een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Als je geen aanvullende tandartsverzekering afsluit, zal je namelijk alle tandheelkundige zorgkosten zelf moeten betalen.

Verschil in dekking van verschillende aanvullende tandartsverzekeringen

Er zijn verschillende soorten aanvullende tandartsverzekeringen. Bij elke aanvullende tandartsverzekering verschilt het vergoedingspercentage en de maximale vergoeding per jaar. Ook verschilt de dekking van elke verzekering. In de polisvoorwaarden lees je meer informatie over hetgeen wordt vergoed door de tandartsverzekering. Wees je er daarnaast ook bewust van dat er soms aanvullende voorwaarden gelden. Zo gelden er soms wachttijden voor bepaalde vergoedingen.

Win dus zeker nadere informatie in bij jouw zorgverzekeraar om duidelijkheid te krijgen over waar jij recht op hebt en aan welke aanvullende voorwaarden jij gebonden bent.

Welke aanvullende tandartsverzekering is voor jou het beste?

Maak je veel gebruik van de tandarts? Dan kies je het beste voor een aanvullende tandartsverzekering met een hoog vergoedingspercentage en een hoge maximale vergoeding per jaar. Je betaalt dan meer per maand voor deze uitgebreide aanvullende tandartsverzekering, maar je zult dan minder of niet hoeven bij te betalen.

Als je slechts enkele keren per jaren op controle gaat bij de tandarts en als er weinig aan je gebit gedaan hoeft te worden, is het prima om een tandartsverzekering te nemen met een wat lager vergoedingspercentage en een wat lagere maximale vergoeding per jaar, want je zult dan immers vaak niets hoeven bij te betalen. Dat scheelt je maandelijks weer wat geld!

Uitzonderingen orthodontie

Eerder werd vermeld dat orthodontie niet in het basiszorgpakket zit. Op deze regel geldt in bijzondere situaties echter een uitzondering. Mensen met een ernstige ontwikkel- of groeistoornis aan tanden, mond of kaak of mensen met een niet aangeboren afwijking aan de tanden, mond of kaak kunnen soms toch tandartskosten vergoed krijgen vanuit het basiszorgpakket. Vraag bij jouw eigen zorgverzekeraar na of dit ook voor jou geldt om te weten of jij hier recht op hebt.

Veelgestelde vragen

Kan ik het bedrag van mijn eigen risico in termijnen betalen?
Dit dien je na te vragen bij jouw zorgverzekeraar. Zodra jij een rekening eigen risico ontvangt, dien je wel snel bij jouw zorgverzekeraar na te vragen of je in termijnen mag betalen, want voor zo'n rekening geldt altijd een betaaltermijn. Zorg dat je alles hebt geregeld voor de betaaltermijn is verstreken, want als je te lang wacht loop je een groot risico op extra kosten voor het niet op tijd betalen van de kosten.
Welke vergoeding krijg ik voor tandartskosten bij een ongeval?
Als jij geen aanvullende tandartsverzekering hebt, moet je alle tandartskosten of kosten voor orthodontie uit eigen zak betalen. Als je een aanvullende verzekering hebt, hangt het af van de maximale vergoeding waar jij per jaar recht op hebt. Controleer dit bij jouw eigen zorgverzekeraar.
Welke tandartskosten worden standaard vergoed bij een zorgverzekering?
Tandartskosten worden niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Je zult een aanvullende tandartsverzekering moeten afsluiten voordat je recht hebt op vergoeding van tandartskosten.
Welke vergoeding krijg ik voor orthodontie vanuit de zorgverzekering?
Vanuit de basiszorgverzekering wordt orthodontie niet vergoed, tenzij je een vastgestelde ernstige groei- of ontwikkelstoornis hebt aan kaak, mond of tanden. Indien dat niet het geval is, zal jij je aanvullend moeten verzekeren om kosten bij de orthodontist vergoed te krijgen.
Is het handig om een aanvullende tandartsverzekering te nemen?
Als jij jaarlijks op controle gaat bij de tandarts is het al handig om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Zonder aanvullende tandartsverzekering moet jij namelijk alle tandartskosten uit eigen zak betalen. Met een niet zo uitgebreide aanvullende tandartsverzekering hoef je vaak niets bij te betalen als je per jaar alleen twee keer naar de tandarts gaat voor controle. Maak jij meer gebruik van de tandarts? Dan is het aangeraden om een uitgebreidere aanvullende tandartsverzekering te nemen, zodat je recht hebt op een hogere maximale vergoeding per jaar.
Wat wordt vergoed door een aanvullende tandartsverzekering?
Dit hangt af van de door jouw afgesloten aanvullende tandartsverzekering. Vaak zullen de tandartskosten in ieder geval gedekt worden tot een bepaalde maximale vergoeding per jaar, al zal er ook vaak een bepaald vergoedingspercentage gelden.