Wanneer jij 18 jaar of ouder bent, krijg je geen vergoeding meer voor tandheelkundige zorg vanuit het basiszorgpakket en ook orthodontie zit niet in het basiszorgpakket. Je kunt daarom het best een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Als je geen aanvullende tandartsverzekering afsluit, zal je namelijk alle tandheelkundige zorgkosten zelf moeten betalen.
Er zijn verschillende soorten aanvullende tandartsverzekeringen. Bij elke aanvullende tandartsverzekering verschilt het vergoedingspercentage en de maximale vergoeding per jaar. Ook verschilt de dekking van elke verzekering. In de polisvoorwaarden lees je meer informatie over hetgeen wordt vergoed door de tandartsverzekering. Wees je er daarnaast ook bewust van dat er soms aanvullende voorwaarden gelden. Zo gelden er soms wachttijden voor bepaalde vergoedingen.
Win dus zeker nadere informatie in bij jouw zorgverzekeraar om duidelijkheid te krijgen over waar jij recht op hebt en aan welke aanvullende voorwaarden jij gebonden bent.
Maak je veel gebruik van de tandarts? Dan kies je het beste voor een aanvullende tandartsverzekering met een hoog vergoedingspercentage en een hoge maximale vergoeding per jaar. Je betaalt dan meer per maand voor deze uitgebreide aanvullende tandartsverzekering, maar je zult dan minder of niet hoeven bij te betalen.
Als je slechts enkele keren per jaren op controle gaat bij de tandarts en als er weinig aan je gebit gedaan hoeft te worden, is het prima om een tandartsverzekering te nemen met een wat lager vergoedingspercentage en een wat lagere maximale vergoeding per jaar, want je zult dan immers vaak niets hoeven bij te betalen. Dat scheelt je maandelijks weer wat geld!
Eerder werd vermeld dat orthodontie niet in het basiszorgpakket zit. Op deze regel geldt in bijzondere situaties echter een uitzondering. Mensen met een ernstige ontwikkel- of groeistoornis aan tanden, mond of kaak of mensen met een niet aangeboren afwijking aan de tanden, mond of kaak kunnen soms toch tandartskosten vergoed krijgen vanuit het basiszorgpakket. Vraag bij jouw eigen zorgverzekeraar na of dit ook voor jou geldt om te weten of jij hier recht op hebt.