Zorgverzekering en buitenland

Ben jij van plan om naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld voor vakantie of om stage te lopen of om te studeren? Dan is het belangrijk om te weten of en in hoeverre jouw zorgverzekering zorgkosten in het buitenland dekt. Zo kan je niet worden verrast door een hoge rekening na het afnemen van zorg in het buitenland.

Wanneer je minder dan één jaar in het buitenland verblijft voor vakantie of om te studeren, zal jouw zorgverzekering in Nederland doorgaans gewoon geldig blijven doorlopen.

Blijf je langer weg of ga je ook werken in het buitenland? Neem dan contact op met de Zorgverzekeringslijn. Als het gaat om kwesties met betrekking tot de Wet Langdurige Zorg (Wlz) dien je bij de Sociale Verzekeringsbank informatie in te winnen.

Heb je behoefte aan een checklist met alles wat jij moet regelen voor wanneer jij gaat studeren of stage gaat lopen in het buitenland? Kijk dan hier: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/onderwijs-en-internationalisering/vraag-en-antwoord/checklist-studeren-in-het-buitenland

Indien jouw zorgverzekering in Nederland geldig door blijft lopen, dien je wel goed te letten op de dekking van jouw zorgverzekering, want niet alle zorgkosten in het buitenland worden vergoed.

Dekking (Nederlandse) basiszorgverzekering in het buitenland

Indien je alleen een basiszorgverzekering hebt, wordt spoedeisende medische zorg in het buitenland gedekt tot het Nederlandse marktconforme tarief voor dezelfde behandeling. In veel landen is zorg veel duurder, dus de kans is groot dat je een aanzienlijk bedrag moet bijbetalen als jij zorg afneemt in een ander land terwijl jij alleen een basiszorgverzekering hebt.

Niet spoedeisende zorg kan ook vergoed worden, maar dit dien je te bespreken met jouw zorgverzekeraar. Jouw zorgverzekeraar moet hiervoor namelijk eerst toestemming geven.

Aanvullende zorgverzekering voor verblijf in het buitenland

Voor bepaalde soorten zorg in het buitenland kun jij je aanvullend verzekeren. Dit kan een goed idee zijn omdat niet alle zorg in het buitenland wordt vergoed.

Het verzekeren voor extra zorg in het buitenland kan je doen door te kiezen voor een algemeen pakket waarmee je recht krijgt op vergoeding voor meerdere soorten zorg in het buitenland, maar het is ook mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten die speciaal of mede is gericht op het verzekeren voor extra zorg in het buitenland. Controleer altijd in hoeverre jij met jouw eigen pakket al bent verzekerd voor zorg in het buitenland. Zo voorkom je dat je jezelf dubbel verzekert.

Voorbeelden van zorg waarvoor jij je aanvullend kunt laten verzekeren zijn spoedeisende medische zorg boven het Nederlandse marktconforme tarief of specifieke vergoedingen voor geplande zorg in het buitenland voor het bedrag boven het Nederlandse marktconforme tarief.

Werk of vrijwilligerswerk in het buitenland

Ga je (betaald) werken in het buitenland of ga jij vrijwilligerswerk doen in het buitenland? Wees je dan bewust van de dekking van jouw zorgverzekering. Jouw recht op vergoeding van de gemaakte zorgkosten is afhankelijk van de duur van jouw (vrijwilligers)werk. Daarnaast speelt mee in welk land jij aan de slag gaat. Informeer bij jouw zorgverzekeraar hoe het zit met de dekking van jouw zorgverzekering voor zorg in het buitenland.

Veelgestelde vragen

Is een zorgverzekeraar in het buitenland ook geldig?
Ja. Wanneer je minder dan één jaar in het buitenland verblijft voor vakantie of om te studeren, zal jouw zorgverzekeraar in Nederland doorgaans gewoon geldig blijven doorlopen. Let er wel op dat zorgkosten in het buitenland zonder aanvullende verzekering alleen gedekt worden tot het Nederlandse marktconforme tarief.
Moet ik mijn zorgverzekeraar veranderen wanneer ik voor langere tijd naar het buitenland ga?
Als je langer dan een jaar wegblijft, is het mogelijk dat je jouw zorgverzekeraar moet veranderen. Neem contact op met de zorgverzekeraarslijn voor meer informatie. Als het gaat om kwesties met betrekking tot de Wet Langdurige Zorg (Wlz) dien je bij de Sociale Verzekeringsbank informatie in te winnen.
Welke dekking heeft een zorgverzekeraar in het buitenland?
Indien je alleen een basiszorgverzekeraar hebt, wordt spoedeisende medische zorg in het buitenland gedekt tot het Nederlandse marktconforme tarief voor dezelfde behandeling. Niet spoedeisende hulp kan ook worden vergoed, maar bespreek de mogelijkheden daarvoor met jouw zorgverzekeraar.
Wat is de dekking van een zorgverzekeraar voor spoedeisende hulp in het buitenland?
Indien je alleen een basiszorgverzekeraar hebt, wordt spoedeisende medische zorg in het buitenland gedekt tot het Nederlandse marktconforme tarief voor dezelfde behandeling. Je kunt je aanvullend verzekeren om ook gedekt te zijn voor spoedeisende medische zorg boven het Nederlandse marktconforme tarief.
Moet ik mij aanvullend verzekeren als ik naar het buitenland ga?
Voor spoedeisende zorg ben je met jouw basiszorgverzekeraar gedekt tot het Nederlandse marktconforme tarief. De kans is groot dat de zorg in een ander land duurder is, waardoor je veel moet bijbetalen. Daarnaast wordt andere zorg vaak niet vergoed in het buitenland. Het kan dus handig zijn om je aanvullend te verzekeren om hoge kosten te voorkomen.