Corona zorgverzekering

Het coronavirus roept onder velen van ons vragen op over wat nu precies wel en niet wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Wordt een coronatest vergoed? Worden ziekenhuiskosten in verband met opname vanwege corona vergoed? Wat wordt in het buitenland vergoed indien je daar besmet raakt met het coronavirus? Deze en andere vragen zullen hieronder worden beantwoord.

Vergoeding coronatest zorgverzekering

In Nederland kan jij je bij de GGD gratis laten testen via je Nederlandse zorgverzekering indien je last hebt van coronaklachten, zoals hoesten, benauwdheid en/of keelpijn. Je hoeft voor een test bij de GGD geen eigen risico of eigen bijdrage te betalen. Ook een bezoek aan of van de huisarts wordt vergoed, zelfs als de huisarts een coronatest bij jou afneemt.

Zorgdekking bij opname ziekenhuis

Mensen die ernstigere coronaklachten hebben, worden mogelijk opgenomen in het ziekenhuis. Zorg in het ziekenhuis wordt gedekt vanuit de basisverzekering. Voor alle zorg in het ziekenhuis betaal je wel altijd eerst eigen risico. Indien een coronatest bij jou wordt afgenomen in het ziekenhuis betaal je hier ook eerst eigen risico voor.

Zorgvergoeding bij langdurige klachten

Sommige mensen krijgen te maken met langdurige coronaklachten, zoals verlies van spierkracht en/of ernstige vermoeidheid en conditieverlies. Indien je voor deze klachten extra zorg wil ontvangen, heb je eerst een indicatie nodig van een arts, zoals jouw huisarts of een ander medisch specialist. Met indicatie kun je soms extra aanspraak maken op meer fysiotherapie, ergotherapie en op dieetadvies.

Mondkapjes in basiszorgverzekering?

In verband met de geldende coronamaatregelen moeten er ook nog steeds mondkapjes worden gedragen in het openbaar vervoer. Mondkapjes worden echter niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering of aanvullende zorgverzekering. Mondkapjes zul je dus zelf moeten betalen.

Corona zorgverzekering in het buitenland

Vakantiegangers die in het buitenland besmet raken met corona vragen zich mogelijk af in hoeverre hun zorgkosten in het buitenland worden gedekt door hun Nederlandse zorgverzekering. Ben je in het buitenland en krijg je last van coronaklachten? Neem dan eerst contact op met de lokale gezondheidsdienst en laat je testen. Spoedeisende zorg in verband met het coronavirus in het buitenland wordt via de basiszorgverzekering gedekt, al betaal je wel altijd eerst eigen risico. Alle andere zorg wordt alleen gedekt tot het Nederlandse marktconforme tarief, dus indien de zorgkosten in het buitenland hoger liggen, moet je extra betalen. Je kunt je wel aanvullend verzekeren voor meer (niet-spoedeisende) zorg in het buitenland. Belangrijk is ook nog het geldende reisadvies voor het land van bestemming. Dit heeft namelijk invloed op de dekking van jouw verzekering.

Zorgverzekering corona code groen of geel

Geldt er voor jouw land van bestemming code groen of geel? Dan ben je verzekerd voor spoedzorg vanuit de basiszorgverzekering. Indien een behandeling duurder is dan in Nederland, kunnen deze kosten gedekt worden door een aanvullende verzekering of een reisverzekering met dekking voor medische kosten. Je aanvullende verzekering blijft zelfs gelden indien het land van code groen/geel opeens naar code oranje wijzigt gedurende jouw verblijf, maar het advies is om dan zo spoedig mogelijk weer richting Nederland te reizen.

Zorgverzekering corona code oranje of rood

Geldt er voor jouw land van bestemming code oranje of rood? Dan ben je verzekerd voor spoedzorg vanuit de basiszorgverzekering, maar extra kosten worden niet gedekt door een aanvullende verzekering en ook niet door een reisverzekering met dekking voor medische kosten. Alle hoge kosten, bijvoorbeeld ook die voor extra langdurig verblijf, zul je dus geheel zelf moeten betalen.