Eigen Risico Zorgverzekering

Wettelijk verplicht eigen risico zorgverzekering

Het wettelijke eigen risico van €385 is het bedrag aan zorgkosten dat eerst voor jouw eigen rekening komt. Dit bedrag is eenmalig per jaar. Zorgkosten die dit bedrag overschrijden worden gedekt door de zorgverzekeraar.

Gebruik jij bijvoorbeeld medicijnen en kosten die jaarlijks 600 euro? Dan betaal jij zelf 385 euro aan verplicht eigen risico en het overige bedrag aan zorgkosten wordt gedekt door jouw zorgverzekeraar.

Maak je heel het jaar geen gebruik van zorg? Dan betaal je ook geen eigen risico. Je betaalt dan dus alleen de maandelijkse premie.

Verschil verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico

Het bedrag van 385,- euro aan verplicht eigen risico geldt voor iedereen. Daarnaast kun je dit bedrag aan eigen risico verhogen met het vrijwillig eigen risico. Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 100 tot en met 500 euro bovenop die 385 euro.

Waarom zou je kiezen voor dit extra vrijwillige eigen risico? Omdat je daardoor een lagere maandelijkse premie hoeft te betalen. Let wel op: als je verwacht weinig zorg te gebruiken, kan je veel besparen door te kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico, maar als je plots toch veel zorg nodig hebt, kan je eigen risico al snel oplopen.

Eigen risico en eigen bijdrage

Sommige behandelingen kennen naast het eigen risico een eigen bijdrage. Je kunt dus voor sommige vormen van zorg een extra rekening ontvangen. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van de gebruikte zorg. Hoe vaak je gebruikmaakt van de zorg maakt niet uit en er geldt geen maximum, dus je betaalt áltijd een specifiek bedrag voor het gebruik van die zorg.

De eigen bijdrage geldt dus standaard voor sommige soorten zorg. Daarnaast kan het gebruik van die zorg ook nog effect hebben op jouw jaarlijkse eigen risico. Het moeten betalen van een eigen bijdrage betekent dus niet dat die zorg niet onder het eigen risico valt. Verdere uitleg vind je hier.

De zorgverzekering in het kort

Welke zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering? En voor welke zorgkosten betaalt u geen eigen risico?

Voorbeelden van zorg waarvoor u WEL eigen risico betaalt

  • Bezoek medische specialist in ziekenhuis
  • Röntgenfoto laten maken
  • Bloedonderzoek
  • Spoedeisende hulp (EHBO)
  • Vervoer met de ambulance
  • Geestelijke gezondheidszorg

Voorbeelden van zorg waarvoor u GEEN eigen risico betaalt

  • Zorg voor kinderen tot 18 jaar
  • Bezoek aan huisarts
  • Huisartsenpost
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Wijkverpleging
  • Vergoedingen uit de aanvullende verzekering

Veelgestelde vragen

Kan ik het geld voor het eigen risico gespreid betalen?
Dit dien jij te regelen met jouw zorgverzekeraar en de mogelijkheden voor gespreid betalen kunnen verschillen per zorgverzekeraar. Neem dus contact op met jouw zorgverzekeraar en vraag naar de mogelijkheden.
Kan ik het bedrag van mijn eigen risico in termijnen betalen?
Dit dien je na te vragen bij jouw zorgverzekeraar. Zodra jij een rekening eigen risico ontvangt, dien je wel snel bij jouw zorgverzekeraar na te vragen of je in termijnen mag betalen, want voor zo'n rekening geldt altijd een betaaltermijn. Zorg dat je alles hebt geregeld voor de betaaltermijn is verstreken, want als je te lang wacht loop je een groot risico op extra kosten voor het niet op tijd betalen van de kosten.
Is het eigen risico voor een zorgverzekering aftrekbaar?
Nee. Het verplichte eigen risico en het vrijwillig eigen risico zijn beide niet aftrekbaar.
Moet je eigen risico altijd betalen?
Ja. Er geldt een wettelijk verplicht eigen risico van 385,- euro per jaar. Alleen zorgkosten die onder het eigen risico vallen en het bedrag van 385,- euro overstijgen worden vergoed. Let er wel op dat dit anders is wanneer je ook vrijwillig eigen risico betaalt. Dan heb je pas recht op vergoeding nadat je ook het vrijwillig eigen risico hebt verbruikt.
Gaat fysiotherapie van mijn eigen risico af?
Alleen indien jij vanuit de basiszorgverzekering recht hebt op fysiotherapie. Dit geldt alleen voor personen met bepaalde chronische aandoeningen. Valt fysiotherapie bij jou binnen de basiszorgverzekering? Dan dien je eerst eigen risico te betalen en alleen de kosten die het eigen risico overstijgen worden vergoed.

Meestal valt fysiotherapie niet onder de basiszorgverzekering. Als je niet aanvullend bent verzekerd, moet je betalen voor elk bezoek aan de fysiotherapeut. Als je een aanvullende verzekering hebt waarbij je recht hebt op vergoeding van een bepaald aantal behandelingen bij de fysiotherapeut, zal je na het verbruiken daarvan ook gewoon voor elk apart bezoek moeten betalen. Die kosten vallen niet onder het eigen risico, maar die moet jij dan betalen aan de fysiotherapeut.