Zorgverzekering bij nood tandarts

In meeste gevallen maak je een keer per halfjaar een afspraak bij de tandarts. In dat geval word je op een afgesproken moment door jouw eigen tandarts geholpen. Soms loopt het anders. Zo kan een ongeluk tijdens het sporten of uitgaan soms leiden tot schade aan de tanden waar direct tandheelkundige zorg voor nodig is. Het kan ook gebeuren dat je opeens ontzettende pijn hebt aan een kies of erg last krijgt van een loszittende tand. Soms kan het zelfs gaan om zulke ondraaglijke pijn dat je per direct naar de tandarts moet om de pijn te laten verhelpen. In hoeverre wordt deze spoedzorg door de tandarts vergoed door jouw zorgverzekering? Hieronder lees je hoe de verzekering voor een spoed tandarts werkt.

Spoed tandarts vergoeding

Spoedzorg door de tandarts wordt nooit vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Om tandartskosten (bij noodgevallen) vergoed te krijgen, moet je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. In welke mate de kosten worden gedekt, hangt af van de door jou afgesloten tandartsverzekering. Een tandartsverzekering dekt (spoed)tandartskosten tot een maximumbedrag en ook geldt er een bepaald dekkingspercentage. Het bedrag en het dekkingspercentage verschilt per zorgverzekeraar en per afgesloten tandartsverzekering. Meer informatie over de dekking van jouw tandartsverzekering en spoed tandarts verzekering kun je daarom alleen inwinnen bij jouw zorgverzekeraar.

Heb je nog geen aanvullende tandartsverzekering, maar wil je die wel? Kijk dan welke aanvullende tandartsverzekeringen jouw zorgverzekeraar te bieden heeft. Let er wel op dat het altijd belangrijk is om te kijken naar de inhoud van de tandartsverzekering, want die inhoud moet aansluiten bij jouw wensen. Soms kan het vanwege de inhoud of prijs beter zijn om toch te kiezen voor een andere zorgverzekeraar. Bovendien komen sommige mensen in aanmerking voor korting. Zo kunnen mbo-studenten korting krijgen op, onder meer, een aanvullende tandartsverzekering.

Tandongevallen vergoeding

De vergoeding van kosten door tandongevallen is vanuit de meeste zorgverzekeringen maximaal 10.000 euro, maar dat is dan vrijwel altijd vanuit de aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering, niet de basisverzekering. De hoogte van de vergoeding kan wel verschillen per zorgverzekeraar. Per zorgverzekeraar kan het ook verschillen bij welk soort aanvullende verzekering jij recht krijgt op de vergoeding voor tandongevallen. Zie hier een overzicht met informatie over de vergoeding voor tandongevallen van een groot aantal zorgverzekeraars. Voor tandongevallen geldt nooit een eigen risico.

Bij Zilveren Kruis heb je recht op een vergoeding van kosten door tandongevallen tot 10.000 euro indien je de basis plus module of een aanvullende verzekering hebt. Als je alleen een basisverzekering hebt, krijg je geen vergoeding. Vanuit de aanvullende tandartsverzekering kun je overigens ook maximaal 2.000 euro vergoeding krijgen, maar alleen als je slechts een basisverzekering hebt en dus anders geen recht zou hebben op de vergoeding van kosten door tandongevallen.

Wanneer naar de tandarts en wanneer naar de kaakchirurg

Een tandarts richt zich op tandheelkundige zorg en werkt in een tandartsenpraktijk. Je kunt altijd een afspraak maken door contact met je tandarts op te nemen. Als je tandarts niet goed bevalt, kun je wisselen van tandarts.

Een kaakchirurg is een tandarts die medische specialistische handelingen mag verrichten en vaak in een ziekenhuis werkt. Je kunt bij de kaakchirurg terecht voor mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Om een afspraak te maken bij de kaakchirurg heb je een (spoed)verwijsbrief van een tandarts nodig.

Zorg door de tandarts wordt vergoed vanuit een aanvullende tandartsverzekering. Zorg door de kaakchirurg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering, al gelden er soms aanvullende voorwaarden. Voor bepaalde ingrepen kun je namelijk voorafgaande toestemming nodig hebben van jouw zorgverzekeraar. Deze regels verschillen per zorgverzekeraar. Controleer daarom altijd of jouw zorgverzekeraar aanvullende voorwaarden heeft gesteld voor een behandeling door de kaakchirurg.

Contact spoedzorg tandarts

Mogelijk vraag je je af hoe je in contact komt met een tandarts die helpt bij noodgevallen. Voor spoedzorg dien je contact op te nemen met jouw eigen tandarts. Veel tandartsen hebben op hun website ook een telefoonnummer staan voor spoedgevallen binnen en/of buiten werktijden.