Zorgverzekering en sport

Meer informatie over zorgverzekering met fysiotherapie

Sport jij regelmatig en loop jij daarmee risico op blessures? Of studeer jij veel en merk je dat jij daardoor pijnklachten krijgt in jouw lichaam? Dan is het voor jou goed om te weten hoe het zit met vergoedingen voor fysiotherapie. Indien je graag in beweging blijft of komt, is het ook handig om te weten hoe het zit met korting voor een abonnement bij de sportschool.

Vergoedingen fysiotherapie

Studenten kunnen door het studeren in een verkeerde houding of door fanatiek sporten al snel in aanraking komen met fysiotherapie. Het is daarom belangrijk om te weten in hoeverre jouw zorgverzekering behandelingen door de fysiotherapeut vergoed.

Dekking zorgverzekering fysiotherapie
De dekking verschilt afhankelijk van jouw situatie.

Heb jij een chronische aandoening en beschik jij over een diagnose van een arts/specialist daarover?
Dan hangt het af van jouw aandoening of je recht hebt op vergoeding voor een bepaald aantal behandelingen door de fysiotherapeut vanuit de basiszorgverzekering. De algemene regel voor meeste aandoeningen is dat jij pas recht hebt op volledige vergoeding vanaf de 21e behandeling.

Heb jij géén chronische aandoening?
Dan worden de behandelingen door de fysiotherapeut niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Je zult een aanvullende verzekering moeten afsluiten waarmee jij recht krijgt op de vergoeding van een bepaald aantal behandelingen bij de fysiotherapeut. Daarnaast kun je ook kiezen of je zult moeten kiezen voor een collectiviteit waarmee jij recht krijgt op de vergoeding van meerdere behandelingen bij de fysiotherapeut. Wanneer je een aanvullende zorgverzekering afsluit, controleer dan altijd op hoeveel behandelingen jij recht hebt. Controleer daarnaast of er een bepaalde maximumvergoeding per jaar geldt, want dat is soms het geval.

Let er overigens op dat er een eigen risico geldt indien je recht hebt op behandelingen die wel worden vergoed vanuit jouw basiszorgverzekering.

Korting sportscholen

Ben jij een student die vaak sport en vraag jij je af of je met jouw verzekering korting kunt krijgen op een abonnement bij de sportschool? Dit is goed mogelijk, al hangt dit geheel af van jouw verzekering. Sommige verzekeringen bieden de korting aan in een basispakket of in een speciaal pakket dat gericht is op studenten. Daarnaast bieden sommige (studenten-)collectiviteiten ook korting op een abonnement bij de sportschool.

Zorgverzekering extreme sporten

Wanneer jij extreme of gevaarlijke sporten beoefent, wordt de schade die jij daarbij kunt oplopen doorgaans niet gedekt door de basiszorgverzekering. Je dient je hier apart voor te verzekeren.

De volgende sporten worden aangemerkt als gevaarlijk of extreem:

 • (Diepzee)duiken
 • Surfen
 • Kitesurfen
 • Waterskiën
 • Raften
 • Skiën
 • Snowboarden
 • Bobsleeën
 • Schansspringen
 • IJsklimmen
 • Abseilen
 • Hiken
 • Bergbeklimmen
 • Rodelen
 • Parachutespringen
 • Paragliden
 • Zweefvliegen
 • Hanggliding

Veroorzaak jij bij een ander schade tijdens het uitoefenen van een (extreme) sport? Wees je er dan van bewust dat die kosten worden gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering, niet door jouw zorgverzekering.

Ben jij van plan om een extreme sport in het buitenland uit te oefenen? Dan dien je na te gaan of je een reisverzekering hebt die schade door extreme sporten dekt. Let erop dat je met een normale reisverzekering bijna nooit bent verzekerd voor schade die jij oploopt door het beoefenen van een extreme sport. Vaak zijn er wel speciale reisverzekeringen af te sluiten waarmee je ook verzekerd bent voor de schade ontstaan door een van deze sporten.

Veelgestelde vragen

Is het handig aanvullende opties te nemen als ik aan sport doe?
Als je sport loop je meer kans op blessures en daarom is het handig om een aanvullende verzekering af te sluiten waarmee jij recht krijgt op meerdere bezoeken aan de fysiotherapeut. Fysiotherapie wordt namelijk niet gedekt door de basiszorgverzekering, tenzij je een bepaalde chronische aandoening hebt.
Wat krijg ik vergoed bij sportblessures?
Dat hangt af van de zorg die jij nodig hebt en welke verzekering jij hebt. Fysiotherapie zal je meestal zelf moeten betalen als je er niet aanvullend voor bent verzekerd. Moet je behandeld worden in het ziekenhuis? Dan hangt het af van het soort behandeling dat je moet ondergaan en of je voor die behandeling bent verzekerd. Voor een behandeling in het ziekenhuis zal je doorgaans wel een bepaald bedrag aan eigen risico moeten betalen.
Valt fysiotherapie onder het eigen risico?
Als je vanuit jouw basiszorgpakket recht hebt op fysiotherapie, geldt eerst het eigen risico en pas wanneer dit geheel verbruikt is, zal de rest gedekt worden door de verzekering. Als je aanvullend bent verzekerd, heb je recht op een bepaald aantal behandelingen en zodra die op zijn, zal je voor elk bezoek aan de fysiotherapeut apart moeten betalen.
Wordt fysiotherapie vergoed vanuit de basiszorgverzekering?
Nee, vaak is dit niet het geval en dien jij je dus aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie. Alleen mensen met een bepaalde chronische aandoening hebben recht op fysiotherapie vanuit de basiszorgverzekering.
Kan ik als student korting bij de sportschool krijgen?
Bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk om korting op een abonnement bij de sportschool te krijgen. Vraag bij jouw zorgverzekeraar of je korting kunt krijgen.